Hooi VS Vork


Eén tegen één is het een ongelijke strijd, die tussen gedroogd gras en een door man gebruikte lange steel met aan het einde twee tot vier scherpe en lange tangen. In de juiste proporties kan zo'n vork kilo's hooi achterover zwieren. Eens de verhouding tussen hooi en vork niet meer degelijk wordt gerespecteerd treedt het spreekwoord in voege.

BEDOLVEN

Ondergetekende zit na een barst in de steel bedolven onder een foute hoeveelheid droog gras. Zo'n vijfhonderd dagen nadat Corona en haar maatregelen die drukke agenda vol werk-, sport- en sociale verplichtingen in zijn geheel door de papierversnipperaar duwde is diezelfde agenda in de oorspronkelijke toestand terug hersteld en zelfs aangevuld. Destijds was Leefteveel de algemene omschrijving voor een paragraaf in de allereerste XrossMyMind blogpost; CoronAlone.


Dat dertig uur per week-eisende hoofdberoep is dankzij een positieve wending van het lot - daarover ooit meer - naar de klassieke 39 uur opgeschroefd. De twintig uur voor het bijberoep zit in een licht neerwaartse spiraal, maar de acht uren sport met minstens het equivalent daarvan in de derde helften zijn in ere hersteld. Dit hulpbehoevende lichaam moet daarbovenop wekelijks op klein onderhoud bij 't Kinesistje voor een variatie aan been-, heup- en rugproblemen en had er sinds eind maart 2020 dus een dagboek in de vorm van deze blog bij. Een andere nieuwe waarheid is de uitbreiding van een eenheid naar een twee-eenheid met een jonkvrouwe K.

OVERCOMPENSATIE

Midden september '21 zijn vaccinatierellen en de met uitsterven bedreigde mondmaskerplicht - hopelijk - zowat de laatste restjes van anderhalf jaar verplichte en opgedrongen rust. Vandaag zitten we in een overcompensatie-situatie. Bijna achttien maanden lang was "nee" de regel. We zeiden het. We hoorden het. Tot vervelens toe. Vandaag moet dat ineens niet meer, dus doen we het amper. Enerzijds om te compenseren voor wat we al die tijd hebben moeten missen, anderzijds om nu snel-snel nog mee te graaien wat er voorhanden is wetende dat het ons zo weer kan worden ontzegd. Op tien suggesties of uitnodigingen zeggen we negen keer ja. De vork begint te buigen.

Om een gezonde balans te houden moeten we kiezen, schuiven en dus af en toe het N-woord gebruiken. Dat vindt niemand fijn, maar het moet. Als eerste op het altaar: het wekelijkse karakter van de dagboekachtige bijdrages van XrossMyMind. Kwaliteit - in de breedste zin van het woord - boven kwantiteit. Voortaan liever trachten om tweewekelijks iets zinvol uit de vingers te schudden dan koste wat kost inhoudsloze en geforceerde stukken te brengen. Dat is al een kleine baal hooi minder. Nu nog een nieuwe vork zoeken.

Reacties