De Plaag Van Praag


Net als gekooide dieren worden ook mensen hun ketens gewoon. Ook die lichte stoffen ketens die van oor tot oor de mond en neus bedekken. Al vier dagen hoeft dat mondmasker nergens meer. Het voelt zo naakt en zelfs oncomfortabel. Iedereen weet van zichzelf wat hij of zij waar of wanneer uitspookt, maar naar de favoriete hobby's van de toevallige voorbijganger blijft het nog even gissen. De extraversie van het pré-mondmaskertijdperk maakte (tijdelijk) plaats voor voorbehoud. Enkel voor het onbekende, want elke kennis, vriend of familiant krijgt zonder verpinken een smakkerd.

Net die vrij- en mondmaskerloosheid zullen voor een strenge winter zorgen. Als voorspeld door medici en andere zorgsectorkenners is homo sapiens door alcoholgelletjes en andere gezondheidsbeschermende toevoegsels van zijn weerstand beroofd. Met een hoog haantje de voorste-gehalte kan ik al zeggen dat ik van bij den beginne al deelnam aan de start van het griepseizoen. Nog voor 1 oktober en al diens opgehoffen maatregelen hoeste ik de longen leeg en snoot ik zakdoekjes vol. Warmte en koude afgewisseld, al kan dat ook gewoon dit vreselijke klimaat zijn.

Slavia en Sparta

Ziek is en blijft ook een groot deel van onze maatschappij. Voetbal was altijd een feest, tot supporters na een lange afwezigheid terug hun konten in de zitjes mochten ploffen. Supporters rellen er op los, gooien tennisballen het veld op en breken dranketablissementen af, maar toch viel vorige week nog schandelijker nieuws te lezen. De plaag van Praag: de Tsjechische hoofdstad duldt en predikt mogelijk xenofobie. Ga er maar als zwarte voetballer je werk uitvoeren.

Glen Kamara heet hij. Een 25-jarige Fin met roots in Sierra Leone. Met zijn Schots team Glasgow Rangers kwam de brave man in maart al eens een balletje trappen. Een niet-zo-brave speler van Slavia Praag gooide enkele verwensingen in het rond en kreeg een flinke schorsing van tien wedstrijden. Als speling van het lot mochten die Rangers vorig week terug naar Praag, voor die andere club; Sparta. De rivalen van Slavia haten dezelfde huidskleur. 

Treurnis

Na eerdere racistische voorvallen werd Sparta Praag beboet met een supportersverbod. Mogen onze kinderen dan wel komen kijken? De lieve bobo's van UEFA stemden toe en lieten tienduizend onschuldige jongens en meisjes naar een wedstrijdje ballekestamp kijken. De treurnis van 2021 klonk als boegeroep, uit duizenden onvolgroeide kelen, bij elke baltoets van Kamara. De bestrafte moekes en vakes leerden hun miniversies dat het de schuld van de zwarte man is dat papa en mama niet naast hen in de tribunes mochten staan. Wanneer kinderen als instrumenten pro-racisme worden ingezet, lijken we weer enkele generaties te verliezen.

Aan het begin van de pandemie verloor George Floyd het leven. Aan het einde van de pandemie verloren duizenden Tsjechische kinderen hun onschuld. Mijn hoestbuien en warmte-koudeschommelingen zijn voorbij, maar het alledaagse nieuws blijft misselijkmakend.

Reacties