Meer Maand Dan Middelen

Daar zijn ze dan. De economische gevolgen van wat we allemaal meemaken. De kalender geeft 28 september aan, maar de portemonnee werkt precies volgens een ander tijdschema. Iets te lang naar de oude gewoontes geleefd, oftewel op het randje van "boven mijn stand". Te veel maand aan het einde van mijn geld. Een paar dagen droog brood eten en wachten op oktober.

Het budgetbeheer van 2020 bleek een pak moeilijker dan dat van de voorbije jaren, al was economie nooit mijn sterkste vak. Wat ik mij van die lessen nog herinner? Herexamens, meer dan eens. Desondanks bleef de jaarbalans de voorbije jaren steevast in evenwicht; in de herfst, winter en lente veel werken en overschot creëren om in de zomer uit te geven en weer op break-even te staan. Dat leek dit jaar ook zo uit te draaien, zelfs met Corona. De begindagen van de lockdown kwam er iets minder binnen, maar ging er veel minder buiten. Dat zorgde voor een budget om uit te geven zodra het leven stilaan weer op gang kwam, zoals dat in '18 en '19 ook het geval was. Restaurantjes en terrasjes zijn er om van te genieten, zeker tijdens een paar hittegolven. Op een flesje rosé meer of minder hoefden we niet te kijken, op die euro al evenmin. Dachten we. Tussendoor nog een nieuwe smartphone aangekocht,  uiteraard een halfdozijn Covid-testen gefinancierd en weer dierenartskosten gehad voor die flatulente kat. Voeg daar nog een paar impulsaankopen aan toe - twee ligzetels voor de tuin, waarom eigenlijk? - en dan gaat het snel. Vanaf september professioneel weer volop actief voor beide werkgevers en de tekorten zouden snel worden aangevuld om de schalen tegen eind september opnieuw in evenwicht te laten hangen. Dachten we. De tweede werkgever bepaalde tijdens de altijd rustige zomer dat een aantal zaken serieus zouden veranderen. Verrek, hiervoor was geen plan B.

Halloween Halen

Vanaf september golden ineens nieuwe wetten en vooral nieuwe - lees minder - inkomsten. Verrek. Ik heb geld uitgegeven dat er nog niet was, tijdelijk op een budget geleefd waarvoor ik plots iets meer tijd nodig zal hebben om het te vergaren. Met de roekeloosheid van een tiener of jonge twintiger die aan morgen niet hoeft te denken. De conclusie van september '20: meer maand dan middelen. Too much month at the end of my money, luidt dat in het Engels. De zichtrekening kleurt nog net niet rood, maar van overschotten om op een spaarrekening te zetten is al evenmin sprake. Dit soort onvoorziene omstandigheden of epidemieën zijn trouwens de reden waarom je aan zo'n spaarboekje begint, al zou het pijn doen om in die buidel te gaan tasten. Het is nu dus eventjes de kraan toedraaien en uitkijken naar het budget van oktober. De uitdrukking geen nagel om aan zijn gat te krabben komt nog te vroeg, maar het is wel tijd om de tering naar de nering te zetten. Wat is trouwens een tering en waar vind ik ergens die nering? Simpeler gezegd is de uitdaging duidelijk: zonder problemen Halloween halen. Anders worden de lichtgevende pompoenen het minste van je zorgen. Wat dat betreft komen het slechte weer en de sluiting van de pop-up zomerbars en terrasjes ook niet ongelegen. Het wordt de komende weken opnieuw rekenen en kiezen, want de feestdagen zijn in aantocht en we mogen toch nog steeds hopen dat die ook effectief feestelijk worden met kerst- en of nieuwjaarsgeschenken.

Ach. Zo lang de hypotheek en de vaste kosten zonder problemen betaald kunnen worden is er nog niet echt een vuiltje aan de lucht. Bovendien hebben we er in de gegeven omstandigheden nog een leuke zomer van gemaakt. We moeten het budget voortaan verstandig en beredeneerd aanpakken, te beginnen met de kerstcadeaus: Heeft iemand een nieuwe sleutelhanger of vintage woordenboek uit 1997 nodig?

Reacties

Een reactie posten