Het Langste Weekend


Daar zijn we ook vanaf, van dat tergend traag passerende langste weekend van 2020. Moest die overgang naar het winteruur nu echt plaatsvinden in het eerste horeca- en evenementloze weekend sinds begin juni? Een zondag van 25 uur, wie was daarop aan het wachten? Kunnen we daar eens over stemmen? Op vrijdag reed dan nog eens iemand tegen een hoogspanningslijn aan, zodat het weekend om halfdrie al begon. 

Vanwaar dat idee voor zomer- en winteruur? Tijdens Wereldoorlog I voerden de Duitsers dat in België in. Van 1916 tot het einde van WO II deed ons landje mee aan dit concept. Tot zo'n dertig jaar later, toen er energiebesparende maatregelen moesten komen in de nasleep van de oliecrisis van 1973. Door de klok een uur terug te draaien konden we langer gebruik maken van het zonlicht en de bijhorende energiewinst. Sinds 1977 prutsen we met de kleine wijzer van onze klokken en horloges. Meer dan veertig jaar mogen we in het laatste weekend van oktober een uur langer slapen. Vanaf de uitgaansleeftijd betekent dat dus eigenlijk een uur meer feesten. Als tiener was dat een nuttig instrument in de onderhandelingen met moeder en vader over je persoonlijke avondklok, toen dat nog niet algemeen gold. Na "je moet om drie uur thuis zijn" kwam toch overal de vraag; nieuw uur, dus eigenlijk vier uur? Zestig minuten langer genieten in pre-Corona-tijden, vandaag een uur langer minuten tellen. Een uur langer niet op café op restaurant, zucht. Als er dan toch getwijfeld wordt om een einde te maken aan de zomertijd, dan was dit mijns inziens hét moment om dat op tafel te leggen. 

Tiktok, gourmet en drankspelletjes

Het weekend op vrijdagnamiddag rond halfdrie al kunnen inzetten? "Neen dank u" heeft nog nooit iemand gezegd. Tot ergens eind oktober. Zoals dat vaak al lachend wordt gezegd is werken zowat het enige wat we nog mogen doen. Vroeger naar huis gaan hoeft dus eventjes niet meer, want (veel) betere alternatieven zijn er niet meteen. Dat er tijdens asfalteringswerken ergens in Zwevegem iemand tegen een hoogspanningslijn zou aanrijden en voor een energiestoring zou zorgen, daar rekende niemand op. Ineens zaten gezinnen en bedrijven in Deerlijk, Anzegem en werkplaats Waregem met de handen in het haar. Tussen twee en halfdrie stuurden bazen werknemers langzaam maar zeker het langste weekend in. Twee uur langer niet op café op restaurant, zucht. Voor het eerst in mijn loopbaan vertrok ik met lichte tegenzin - neem dat laatste maar met een korrel zout, want zo erg vond ik dat stiekem ook niet - vroeger naar huis. Meteen de kinesist opgebeld om de sessie te vervroegen en de bubbels gecontacteerd om de alternatieven in te passen. Met een TikTokpoging en gourmetmaaltijd werden die extra uurtjes toch degelijk ingevuld. Zaterdagavond was voor Netflix en op zondagnamiddag waagden we ons aan bubbel-drankspelletjes. Dat 25ste uur werd gebruikt om te ontnuchteren; check.

Zonder kleerscheuren overleefden we dat eerste weekend met de nieuwe maatregelen, ondanks die extra uitdaging met de uurwisseling. Ik gooi even een ideetje de wereld in. Als er over x-aantal weken/maanden wordt versoepeld, waarom schakelen we dan niet opnieuw een extra uurtje zomertijd in? Als toegifte voor al dit gezucht. Ik begin een petitie. Wie zet zijn handtekening?

Reacties