2020 - The Ups


Een van moeder's kersttradities is de rondvraag aan tafel om terug te blikken op het voorbije jaar. Wat waren de ups & downs van jouw jaar? Daar de feesttafel er deze weken lichtjes anders uitziet, waarom niet eens digitaal antwoorden. Om te bewijzen dat 2020 eigenlijk toch zoveel meer was dan het vanzelfsprekende onderwerp, komt dat hier niet eens aan bod. Vandaag: 2020 - The Ups.

Verwezenlijkingen

2020 was het jaar van de onverwachte persoonlijke verwezenlijkingen. Het is één ding om iets graag te doen, dat relatief goed te kunnen en het later te willen ontplooien. Die extra stap zetten is echter nog een ander koekske. De spreekwoordelijke pen draait overuren in de bovenkamer en zou ooit wel eens naar buiten komen, maar de inkt vloeide nooit rijkelijk. Tot 2020 en enkele overtuigende stemmen mee aan de wieg van Xrossmymind stonden. Niet langer denken aan of zeggen dat, niet langer jezelf ten onder relativeren of onderschatten, voortaan gewoon doen en er geen seconde meer aan twijfelen. Dat laatste geldt ook voor een fysieke prestatie en dan heb ik het niet over die duizenden afgewandelde hectometers in de Vlaamse Ardennen. Te weten; tot voor 2018 had dit tuinhuis van een lichaam nog nooit meer dan 12 kilometer gelopen. Die ene katerdag in februari hielp de uit alcohol opgebouwde suikervoorraad om er ineens 17 te rennen, wat het idee voedde om toch ooit eens een halve marathon te proberen. De tweede lockdown en collectieve sportplatlegging creëerde daar tijd en ruimte voor. Na enkele weken training legde dit bouwvallig barakske in minder dan twee uur tijd 21,095 kilometer af. Niks wereldschokkends en opnieuw een paar dagen gevloekt, maar een persoonlijke mijlpaal en ondertussen de ambitie koesterend om ooit eens Phidippides - de Griekse koerier die aan de basis ligt van deze uitdaging - achterna te gaan.

Upgrades

2020 was het jaar van de grote vernieuwing. "New Is Always Better". Het citaat van Barney Stinson uit How I Met Your Mother bevat toch veel waarheid. Eigen aan de mens is dat we fier zijn op nieuwigheden in ons leven, bewezen door de cliché koopwoede van elke verfilmde shopaholic. Door dit alles neer te schrijven besef ik plots welke investeringen er dit jaar al plaatsvonden. Dat verklaart al iets van de financiële issues achteraf. Uiteraard moest dat Duitse onding ingeruild worden voor een frisser en jonger model zonder sjoemelgedoe. Harvey out, Hailey - naar een mooier natuurfenomeen genoemd - in. Nieuwe auto op aanvaardbare afbetaling; check. Ook mijn kleinere noodzakelijke gadgets kregen opvolging: een nieuwe laptop in maart en een appelen beldoosje in juni; check. Tussendoor werd het interieur van mijn lang niet afgewerkte kribbe wat extra gepimpt. Het horrorfilm-gekraak van elke oude trede bij het naar boven gaan is voortaan een wandeling op wolkjes. Nieuwe trap vanwege de vakkundige handen van Wauters; check. Dankzij ecocheques en gulle familiale giften eindigen we 2020 bovendien nog met een modernere droogkast en een handige tweede diepvriezer. 

Mensen

2020 was het jaar van de nieuwe mensen. In de eerste plaats een verwijzing naar gezinsuitbreiding in de net-niet-onmiddellijke omgeving. Lieve Leon kwam in de laatste weken van 2019 al piepen, maar werd in 2020 pas echt een klein persoontje. Sindsdien openden ook Otis en Sienna - echt geen referentie naar de plaats van verwekking, kinesistje? - dit jaar hun oogjes voor warme en knusse nestjes. Altijd fijn, dat gezinsgeluk. 2020 was ook het jaar van fundamentele toevoegingen aan vrienden- en kennissenkring of de versteviging van enkele banden. Die kennismaking met een volledig anders gestemde ziel - wiens levenswijze bijna haaks op die van mij stond en de ogen opende voor bijna revolutionaire inzichten - die als een muze het duwtje in de rug werd voor deze blog. Die ontmoeting tijdens een zware feestnacht die ondertussen een vertrouwenspersoon werd of die onverwachte koppeling met een gelijkgestemde ziel. Ook de ontdekking dat sommige vriendschappen of banden verrassend hechter waren dan vooraf gedacht. Dat voel je aan de vreugde wanneer je iemand na een poosje opnieuw ziet. De toegelaten sociale onderonsjes in horeca en pop-up-bars tijdens een zwoele zomer voelden fijner aan dan ooit tevoren. Iedereen die tot één van bovenstaande categorieën behoort leverde zijn of haar positieve bijdrage aan mijn 2020. You know who you are.

Getuige

2020 was tot het slot het jaar waarin die kleine zus echt (iemands) vrouw werd. Het geïmproviseerd vrijgezellenfeestje in de aanloop ernaartoe leverde verhalen voor de eeuwigheid op, maar als broer én getuige van de bruid op de eerste rij staan om een glimp op te vangen van haar stralende geluk.. dat was zonder twijfel veruit hét hoogtepunt van de voorbije 362 dagen. De mooiste dag van haar leven, dat maakt ook een broertje gelukkig. Ja, ook het feit dat we hun huisje op stelten mochten zetten was een leuke bijkomstigheid. Zouden ze die vierde muis al gevonden hebben? 

Vorige week durfde ik nog beweren dat twintigtwintig om zoveel redenen geen grand cru was. Dan bewijst bovenstaande opsomming ook dat 2020 toch nog wat meer voorstelde dan louter kraantjeswater. Niet eens zo slecht, die voorbije twaalf maanden. 2021, stroop de mouwen maar al op.

Happy New Year, y'all!

Reacties

  1. Als mijn product 2 jaar goed blijft, kan het!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wat leuk dat je zo'n positieve blog kunt schrijven over 2020, dat is echt een gave. Voor jou ook een gelukkig nieuwjaar!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Mooie geschreven hoor, Xav!
    Fijn dat je het toch zo positief bekijkt!
    Bedankt dat Leon voor jou tóch een klein lichtpuntje was 😘!

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten