Kerst- & Halloweenbomen


En of de tijden veranderen. Enkele tot vervelens toe herhaalde onderwerpen laten we voor wat ze zijn. 2020 zal ook de geschiedenis ingaan als het kalenderjaar waarin Sinterklaas tot zijn grote verrassing voor het eerst een kerstboom in zijn weg zag staan.

Dat de kerstboom als onderdeel van de feestelijkheden rond Kerstmis een Christelijke traditie heeft is een no-brainer. Wat die boom er eigenlijk mee te maken heeft.. Siri, wat weet je over de kerstboom? Volgens de Poolse katholieke predikant Józef Naumowicz en diens boek uit 2016, De geschiedenis van de kerstboom, moeten we daarvoor terug naar de twaalfde eeuw. Op kerkpleinen vonden optredens over de verdrijving van Adam en Eva uit het paradijs plaats. In die "Paradespiels" was de boom van de kennis van goed en kwaad al een belangrijk decorstuk. Die boom waarvan Adam de appel niet had mogen eten, etcetera etcetera. Dat soort Bijbelbabbel gaat gemakkelijk aan mij voorbij. Langzaamaan doofden de voorstellingen uit, maar kreeg de boom een blijvende plaats in kerken, kantoren en huiskamers. Van sobere aankledingen met enkel of vooral de kerststal zijn we geëvolueerd naar heuse versieringen die het hele huis en vaak ook de voorgevel kleuren. Als er vandaag nog een kerststalletje onder de boom ligt, dan zal dat het kerstcadeau voor het zwarte schaap van de familie zijn. Staat er echter eigenlijk iemand nog bij stil dat we over achttien dagen de geboorte van Jezus Christus vieren? En dat het zetten van die boom het startpunt van die viering moet zijn? Pré Corona varieerden die begindatums al. In een ver verleden was dat slechts een paar dagen voor kerstmis, maar de huidige samenleving hanteert al andere ijkpunten.

Van Sint tot Driekoningen

Volgens de Christelijke tradities verschijnt de boom bij het begin van de echte advent, de aanloopperiode naar de 25ste, op de vierde zondag voor Kerst. Voor anderen moet de naaldboom wachten tot de dertiende, precies twaalf dagen voor de feestdag. Een derde optie is 6 december, ter ere van de Griekse bisschop Sint-Nicolaas die ons blijkbaar allemaal geschenkjes komt brengen als we flink zijn geweest. Als Driekoningen begin januari aan de deur klopt moet de kerstversiering verdwenen zijn. Van de zes bovenstaande regels is in 2020 geen sprake meer. Ik gaf tijdens de Grote Lockdownkuis in maart wellicht al een slecht voorbeeld. Met zo'n drie maand vertraging nam ik afscheid van mijn mini-exemplaar, mea culpa. Ondertussen vonden meerdere landgenoten, en wellicht ook wereldgenoten, dat ook de begindatum van die zogenaamde advent mocht worden aangepast. X-aantal weken voor Kerst, in plaats van dagen. Zelf zag ik rond Wapenstilstand al enkele social mediaposts met het groene piramidevormige verschijnsel, al fluisterden stemmen in de wandelgangen nog wat anders. Volgens de geruchten was er zelfs al sprake van Halloweenbomen. Ik heb door mijn uitstelgedrag en zeer twijfelachtig verleden als kerstboomverwijderaar waarschijnlijk geen recht van spreken, maar de boom versieren in oktober? Niet goed snik, jullie. 

Dat velen onder ons de binnenmuren beu zijn en al sneller nood hadden aan de gezelligheid van kerstversiering is duidelijk en vrij logisch. Als dit fenomeen zich op dezelfde manier voortzet, spreken we binnen niet afzienbare tijd misschien over Paas-, Valentijns-, en Pinksterbomen. Ik laat die van mij voor de zekerheid gewoon een jaartje staan.

Reacties