Arme Joe


Will Tura voorspelde het in 1968 al. De nieuwe president van de Verenigde Staten heet Arme Joe. Biden kan qua entertainmentgehalte nooit aan zijn voorganger tippen, maar werd net verkozen tot diens puinruimer. Wie sinds 2017 de Amerikaanse politiek volgde was eigenlijk gewoon een ramptoerist. Arme Joe mag de stal uitmesten.

Politieke interesses zijn me vreemd, dus vraag me geen details. Natuurlijk vangt iedereen wel beelden en nieuwtjes van de ontwikkelingen in the greatest nation on earth en de presidentsverkiezingen daar. Met Donald Trump kreeg de rest van de wereld iemand die zonder al te veel boe of bah actualiteitsprogramma's vulde. Zit het in de voornaam? Hoeveel komische en legendarische Donalds telt ons wereldje niet al? Het is blijkbaar een Gaelische of Keltische naam en betekent "wereldheerser". Dat hebben meerdere Donalds ondertussen ferm bewezen. Denk maar aan het boerderijtje van Old McDonald of het beroemdste Walt Disney-eendje in zijn blauw matrozenpak. Donald Gorske brak wereldrecords hamburgerboefen en halverwege onze favoriete tv-programma's herinnert Muylle ons eraan dat hij al jaren keukens maakt alsof ze voor hemzelf zouden zijn. Met enige zin voor overdrijving; wereldleiders. Echter geen zo groot als mijnheer Melania. Welke schade het de States en de rest van de wereld ook bezorgde, hij leverde letterlijk stand-up comedy. Aan Bob De Bouwer vroeg hij een muurtje om die Mexicanen uit de VS te houden. Kunnen wij het maken? Yes, we can. We weten nu allemaal wat impeachment betekent, want Donald kreeg er als eerste ooit twee keer mee te maken. Zou inbleachment niet het woord kunnen worden voor het injecteren van bleekwater tegen Corona? Aan de tragikomische bestorming van het parlement houden we memes en gifs voor de eeuwigheid over. 

Average Joe

Jan Modaal is ons equivalent van het Amerikaanse Average Joe. De doodgewone man op de straat, met de pet? In vergelijking met zijn voorganger is Biden dat zeker en vast. Iets meer ernst en veel minder humor, denken we. Voor entertainment zullen we de tweets van Trump moeten lezen. Nu hij niet meer bovenaan staat, krijgt hij tenminste zijn Twitter-account terug? En hoe zou Joe zich voelen als de 47ste president van het land dat zichzelf graag boven de rest verheeft. Lucky number (forty) seven? Vorige week gehuldigd en aan zijn eerste werkdag begonnen. Een nieuwe woonst betrokken, een nieuw emailadres gekregen en uiteraard dat wachtwoord moeten instellen. Vervolgens een lijstje krijgen met verantwoordelijkheden en doelstellingen. Helemaal bovenaan staat in drukletters "FIX DAMAGE". De kans dat alle puin is geruimd voor president nummer 48 wordt gekozen lijkt me relatief klein. Arme Joe, geen geluk voor jou. Misschien gunnen de Stars and Stripes hem een tweede ambtstermijn waarin hij pas echt zijn ding kan doen. Een goed begin is het halve werk, dus ging Joe op dag één al aan het ondertekenen van decreten. Wat dat muurtje betreft; Bob, hou maar op. De VS keert terug naar het klimaatakkoord, neemt voortaan het Coronavirus opnieuw serieus en de xenofobe beslissing van Donald om moslims te weigeren is herroepen. Na het vier jaar durende rariteitenkabinet heeft de wereld nood aan normaal, we weten dat het moet. Toch zal ik stiekem eens aan die oranje man denken als er al enkele maanden geen chaos is geweest.

Geen wereldwijde verwondering, ramptoerisme of stand-up comedy meer. We zullen elders onze mopjes moeten halen. Na de fratsen van de wereldheerser is het aan Average & Arme Joe. Ik vraag me eigenlijk al iets af.. hoe zou het met Donald zijn?

Reacties