Ongedwongen & Clichéloos Nieuwjaar


Zo. 2020 en diens laatste feestdagen zitten er ook weer op. Zeggen dat het geen traditionele Kerst- en Nieuwjaarsvieringen waren? Dat is een open deur intrappen. Zeggen dat het stiekem eens deugd deed omdat New Year's Eve eigenlijk wordt overschat? Dat breekt nou toch m'n klomp.

De voorbije tien jaar was moeten hét werkwoord bij uitstek voor die 31ste december en de daaropvolgende eerste dagen van januari. Een zeer strakke planning met heel wat verplichtingen, waaronder het moéten boefen, moéten uitgaan en moéten feesten tot het tweede gat in de nacht. Natuurlijk is het eens leuk om lekker gekleed heel wat vrienden te ontmoeten en zo'n driehonderd kussen uit te delen, zeker weten. Toch halen die NYE-feestjes zelden of nooit de overschatte en te hooggespannen verwachtingen. De ene heeft net een varkensgebraadje of kroketje te veel gegeten en kan de heupen niet meer schudden. De andere zat van 's ochtends vroeg al in de keuken om de zestien gangen van hapjes tot dessert en koffie voor te bereiden en wil liefst van al het bedje binnen. De volgende heeft zich aan de cavafles gehangen en is de naam van haar parochie kwijt, terwijl BOB geen druppel aanraakt en alles vanop een afstand moet bekijken. Jammer, maar in deze maatschappij mag je op 1 januari pas na vijf uur naar huis. Dat zijn de regels. Van jou wordt namelijk ook verwacht dat je 's anderendaags met een zo houten mogelijke kop de voetjes onder de tafel bij familie steekt. Als verfrissende afwisseling was dat ongedwongen sfeertje van de recentste editie best wel te genieten. Oudejaarsavond invullen zoals je daar op het moment zelf zin in hebt. "Zal ik de soep al opwarmen of spelen we nog een gezelschapsspelletje?" in plaats van "Sorry, maar nu moeten we echt aan het hoofdgerecht beginnen als we niet om middernacht nog willen eten". Van zodra we in een post-Coronatijdperk leven en opnieuw spontaan mogen uitgaan en feesten, mag de overgang van oud naar nieuw voortaan op dezelfde manier als vorige week. Dan blijven er nog 364 dagen over voor legendarische nachten.

Clichéloos

Al even leuk als een rustig oudejaar is de afwezigheid van de tientallen clichés bij de nieuwjaarswensen. Op een bepaalde leeftijd heb je ze allemaal al eens gehoord. Succes met de examens, afstuderen, een goeie job krijgen, een huis kopen, een goed lief dit jaar, trouwen, aan kinderen beginnen.. Klassiekers als "een goede gezondheid, want dat is het belangrijkste" of "beste wensen en alles wat ge wilt, daar moet ge zelf maar voor zorgen, ha-ha". Wat mag ik je dan wel wensen en wat zijn de plannen, vroeg DJ Neal. Dat we kunnen genieten wanneer we mogen genieten, met de mensen waarmee we willen genieten. Veel hangt af van hoe de cijfers de komende weken en maanden evolueren. Op de voorwaardelijke kalender staan voorlopig een gigantisch trouwfeest - niet dat van mij, een familiebezoekje in het buitenland en EURO 2021, waarvoor de tickets al zijn betaald. In april met honderd op een dansvloer staan en in juni met veertigduizend in het voetbalstadion van Kopenhagen tieren, daar hoef ik wellicht niet op te rekenen. Een jaartje carpe diem dus: de dag plukken wanneer die dag geplukt mag worden. Van dag tot dag leven, van verstrenging tot versoepeling. Het blijven onzekere tijden, waarin we best slechts enkele weken vooruit kijken. Doet er trouwens nog iemand mee aan goede voornemens? Wie stopt er met roken of drinken om op 7 januari al te genieten van een sigaar met een whisky erbij? Wie koopt tijdens de solden nieuwe sportkledij met de bedoeling in 2021 meer te sporten, om ze vervolgens vakkundig voor onbepaalde tijd in de kleerkast te verstoppen? Zelf ga ik voor de volgende voornemens: minder geld uitgeven, meer en experimenteler schrijven, het huisje verder pimpen, een snellere halve marathon dan die van 2020 en/of een volledige marathon, indien de ploegsporten niet meer hervatten. Dat lijken me wel mooie en haalbare doelen, toch?

Rest me nog de beste wensen uit te delen voor het nieuwe jaar. Mijn excuses, maar ik heb nog geen clichés kunnen gebruiken. Een goede gezondheid, want dat is het belangrijkste. Voor al de rest moet ge zelf maar zorgen, ha-ha. Vooral: Dat jullie kunnen genieten wanneer jullie mogen genieten, met de mensen waarmee jullie willen genieten. Ohja, en een goed lief dit jaar? 

Reacties

Een reactie posten