Winterprik Tegen Winterdip


Zoals vorige week al aangehaald is "vaccin" het meeste platgeschreven woord van dit moment. Dat gaat vooral over dé oplossing voor deze collectieve frustraties. Tegen de persoonlijke winterdip kregen we ook een prikje, dat letterlijk uit de lucht viel. Het volgende voelt nogal kinds aan, maar goed: Hoera, het sneeuwt! 

De eerste echte winterdip was een feit. Het gekende verschijnsel waarbij de vergrijzing en het korter worden van onze dagen de gemoedstoestand negatief beïnvloeden. Dat begint al in november. 's Ochtends rij je in het donker naar je werk en aan het einde van die negen uur durende shift rij je opnieuw in het donker naar huis. Kan iemand me bewijzen dat er ook effectief eens wat licht is geweest toen ik aan mijn bureautje zat? De feestdagen hakken er - vooral bij alleenwonenden of -staanden - nog eens wat extra in. Al zeker als het kerstverlof door een overschot op je congételler wat verlengd wordt en je voor zeventien lange (oftewel korte, zie hierboven) dagen staat. "Aarzel niet om mij te bellen als ik even moet bijspringen", was de smeekbede aan mijn collega's die nog een weekje arbeid mochten verrichten. Dat deden de snoodaards niet, maar als bij wonder vielen enkele huiselijke projectjes uit de bus en doken we zonder kleerscheuren 2021 binnen. Die eerste dagen van het nieuwe jaar vielen echter rijkelijk tegen. Met wat uitstel deed de winterdip zijn intrede. Prikkelbaar, snel vermoeid en ongemotiveerd in het kwadraat. Dat krijgt dan een - toepasselijk - sneeuwbaleffect. Je blijft langer in je bed liggen en doolt als een zombie door de dag tot je pas in de late avond een energieboost krijgt en moeilijker indommelt. Je dag/nachtpatroon is helemaal uit evenwicht en de volgende ochtend sleur je jezelf nog moeilijker uit je bed. Bah. Zelden zoveel liters amper werkende koffie achterover gegoten. Mijn record staat op vijf kopjes placebo, nog voor de lunch. Gouden tijden voor Douwe Egberts en co.

Wit tapijtje

Omdat we meer dan ooit nood hebben aan nieuwe avonturen of ervaringen kwam de sneeuw eigenlijk letterlijk als een geschenk uit de hemel. Net voor het weekend betekende bovendien nog eens een bijna perfecte timing. Alleen jammer dat we toch voor één werkdag achter een reeks auto's zaten waarvan de helft van de chauffeurs blijkbaar nog nooit in de sneeuw had gereden. Voorzichtigheid troef uiteraard, maar eens ze bijna achteruitbollen wordt het vervelend. Op de verkeersonveiligheid na heeft sneeuw een hartverwarmend effect. In deze sombere en kleurloze dagen ontneemt het ons nog eens groene tinten van de natuur, maar complex als we zijn vinden we dat nog leuk ook. We aanvaarden die grauwe lucht veel gemakkelijker als ze boven een wit tapijtje hangt. De setting verandert zodanig dat je het als een andere omgeving aanvoelt. De Vlaamse Ardennen werden eventjes die andere Ardennen. Papa haalt de slee boven en mama helpt een gemondmaskerde sneeuwman in elkaar te knutselen. Jongvolwassenen maakten engeltjes in de sneeuw en de schaterlach van de kleinsten is de gelukzalige achtergrondmuziek van de vele winterwandelaars, tenzij die tegenwind lopen en de sneeuw los in hun bakkes krijgen. Oké, na enkele kilometers zijn die twee paar sokken nat en nog enkele kilometers later vriezen je tenen aan. Toch is dat ritmische gekraak van de verse sneeuw onder je foutgekozen schoeisel een genot. #satisfaction, aldus de digitale jeugd. Ik geef toe dat ik tijdens zo'n wandeling een balletje heb gemaakt van een hoopje sneeuw en het vervolgens richting een bewust gekozen doelwit gooide. Ineens twintig jaar jonger en zorgenvrij in het weekend van de drie  seizoenen: we kregen herfstige regen, winterse neerslag en 's zondags zelfs een lentezonnetje. Wat hebben we toch een wispelturig klimaat.

Samen met de sneeuw smolten ook de effecten van dat winterprikje weg en begon vandaag weer de back-to-usual-werkweek. Hopelijk mogen we deze week opnieuw iets nieuws ervaren. Voor het geval dat niet lukt, nog snel een oproep aan de weergoden: Voor mij twee centimeter sneeuw, graag zaterdagmiddag geleverd. Bij voorbaat bedankt.

Reacties