Comment Comedy


De weersvoorspellingen beloven weinig goeds. Regenachtige dagen nodigen uit tot gezellig gezetel. Wanneer er alweer eens niets op tv te zien is en Netflix uitgeput raakt, dan kan je altijd het wereldwijde web op. Daar valt zeker iets te beleven, vooral in de comments op social media en de reacties op nieuwssites. Light entertainment in de vorm van tragikomedie. Zonder de tong - of in dit geval de vingers - zeven keer te draaien, zonder filter, zonder schaamte en nog veel erger.. zonder grammatica.

LACHEN EN TREUREN

Niemand die het nog nooit meemaakte. Op die ene witte F in een blauw vierkantje geklikt en de rechterduim van onder naar boven laten slepen. Paul is jarig, Claudine toont de laatste acrobatische stunt van haar peuter en onder een nieuwsberichtje staat "70 opmerkingen" te lezen. Zoals we allemaal iets minder hard op het gaspedaal duwen wanneer we langs een incident rijden, klikken we op de reacties om de chaos te bestuderen. We weten dat er iets te zien zal zijn en overwegen net niet om er popcorn of M&M's bij te halen. Klaar om eventjes te genieten van de onzin die mensen durven uitkramen. Het ten volle benutten van de vrijheid van meningsuiting wanneer er tussen hen en de rest van de wereld een beveiligend schermpje zit. Ze geven zowaar een nieuwe betekenis aan "schermbeveiliging". Lachen en treuren tegelijk.


Lachen omdat velen gewoon zeer gevat kunnen zijn. Lachen wanneer we die ene vriend zien reageren op alles wat er online beweegt, alsof het zijn hoofdberoep is. Of het nu gaat om de vegetarische burgers van Albert Heijn, een complottheorie rond mondmaskers of een stroompanne in een Spaans klooster; die ene vriend ventileert zijn mening. En die heeft op zijn beurt een digitale aartsvijand die op alles repliceert. We gniffelen om het robbertje bekvechten en vragen het ons stiekem af: Wat Als? Wat als we die twee heerschappen eens in levenden lijve bijeen zetten om samen naar het nieuws te kijken. Zou dat evenveel vonken opleveren wanneer die ene aartsvijand een bodybuilder blijkt te zijn? En zou het volk geïnteresseerd zijn om dit treffen als evenement te bezoeken? Dit idee heeft potentieel, toch? Comment Comedy.

GOOGLE TRANSLATE?

Treuren doen we omwille van de pijn aan onze ogen. Enerzijds om de inhoud van sommige ongefundeerde meningen, soms zelfs bewust. Trollen heet het, wanneer iemand een uitdagend bericht plaats net om reacties uit te lokken. Soms ook gewoon onbewust en zelfs onwetend. Een moeder van twee zegt flink dat ze geen probleem heeft met de LGTBQ+-beweging en gooit er in dezelfde adem bij dat ze tegelijk niet wilt dat haar kinderen het zien. Zucht. Anderzijds treuren we om de teloorgang van onze taal. Een rasechte taalpurist wil ik me niet noemen, maar ik zou de mensen van Google Translate willen verzoeken om ook Comment-taal aan de vertalingen toe te voegen. Hoofdletters lopen verloren en deeltekens zijn de bankzitters die zich afvragen wanneer ze ooit mogen meespelen, tot ze ineens een uitroepteken in het midden van een woord zien. Ineens bestaan er combinaties van letters die elkaar nog nooit van zo dichtbij zagen en die eigenlijk enkel in het Russisch of het Grieks bij elkaar horen. Op café horen we de dt-fouten tenminste niet. Ooit kregen ze van de leerkracht Nederlands een 8. Vandaag typen ze chocolade met een K. 


Het is niet altijd eenvoudig om aan de verleiding te weerstaan en niet in te gaan op fout samengestelde zinnen of nog foutere opinies. Toch merk ik soms een greintje sympathie te voelen. De ene keer wanneer een degoutante en discriminerende opmerking in vloeiend en foutloos Nederlands is neergepend. De andere keer wanneer we tussen een opeenstapeling van taalfouten toch een knappe analyse lezen. De ene kan schrijven, de andere kan denken. En zij die het allebei kunnen? Die reageren gewoon niet.

Reacties

Een reactie posten