Brakel Brandt

De ver-van-mijn-bed-show is afgelopen. Het Coronavirus heeft de Vlaamse Ardennen en mijn hometown gevonden. Covid-19 verspreidt zich als een lopend vuurtje door het anders zo knusse Brakel en de roddels snellen het virus zelfs aan een nog hoger tempo voorbij. De wildste verhalen komen naar boven, terwijl de schijnbaar verschillende handelswijzen van huisartsen of triageposten de onrust aanwakkeren. Brakel brandt.

Het werelddominerende virus liet Brakel samen met de omringende gemeentes in de Vlaamse Ardennen gelukkig links liggen tijdens de eerste golf en bespaarde ons toen nog het grote leed. Leidde dat tot een vals gevoel van veiligheid en lokten we het beest in het genot van de  teruggekeerde gezelligheid onze richting uit? Wat twee weken geleden met een kleine sneeuwbal van vier besmettingen begon, groeide vorige week al tot een bonkige sneeuwman uit. Maandagmiddag kregen we de eerste melding: Lander testte positief. Overspoeld door telefoons en aanvragen van ongeruste Brakelaars om zich zo snel mogelijk te laten testen, wist de lokale huisartsenkring Panacea wellicht niet wat zich overkwam. Ondergetekende behoorde tot een groepje van zes dat in het voorafgaande weekend met de besmette Lander in contact was gekomen. De respectievelijke huisartsen kwamen elk met een andere procedure, wat het gemoed van de bevolking niet meteen geruststelde. Dit zijn slechts drie exemplaren uit het grote gamma: "Wacht tot je symptomen krijgt", "laat je testen en blijf in quarantaine tot na je uitslag" of "onmiddellijk veertien dagen in quarantaine en een tweede test als je eerste negatief is". Weet nu echt niemand hoe het juist in elkaar zit of baseren de artsen zich gewoon op de uiteenlopende versies die ze van hetzelfde verhaal te horen krijgen?

Feiten vs fictie

Alsof de gewettigde angsten en de onduidelijkheid nog niet genoeg waren om het kleine Brakel op stelten te zetten, dan gooiden de haast ontelbare mythes wat extra olie op het vuur. "Reinaert heeft corona" was een eerste fabeltje dat een eigen leven ging leiden, tot bleek dat de arme stakker met niemand in contact was gekomen en niet eens een test had ondergaan. Het tweede gerucht bevatte zelfs een grove beschuldiging: Lander begaf zich - in volle bewustzijn van zijn besmetting - als een ware criminele superverspreider tussen het onwetende volk. De uitvinder van dit virus had in Lander een heuse handlanger gevonden. Dat Mirko positief testte werd als roddel weggelachen, terwijl Mirko het zelf had bevestigd. De roddels zaaiden paniek en schiepen chaos. Wat zijn de feiten en wat is de fictie? Tussen deze bomen was al lang geen bos meer te zien. In de tussentijd wachtte iedereen vol zenuwen het telefoontje met de uitslag van zijn of haar onderzoek af. In die 48 uren tussen test en uitslag flitsen er wel meerdere scenario's en vragen door het hoofd. Zweven tussen pessimisme en optimisme na elk resultaat van een kennis. "Als zij het heeft, zal ik het ook wel hebben" wisselt zich vlotjes af met "als hij niet besmet is, zal ik het ook wel niet zijn". Donderdagvoormiddag belde de huisarts de verlossende negatieve testuitslag door. Het virus krijgt wel een herkansing en dus blijft waakzaamheid in quarantaine primeren. Mijn vijf kompanen hoorden hetzelfde besluit, maar vele anderen hadden minder geluk.

Brakel, dat meer dan tweehonderd Belgische gemeentes voor zich moet dulden op vlak van inwonersaantallen, staat momenteel in de niet-zo-flatterende top van BelgiĆ« wat het aantal gewogen besmettingen betreft. 9660 is door het virus uit de luwte en de anonimiteit gehaald en met een smak op de kaart gezet. Het gemeentebestuur legde meer dan terecht aanvullende maatregelen op en verschillende horecazaken sloten al dan niet noodgedwongen of uit solidariteit de deuren. Zo werd de kraan open gedraaid en staat de brandslang klaar, maar de Brakelse brand is nog niet geblust. Geduld is nu de boodschap. Zonder zijn eigen assen herrijst de feniks namelijk ook niet. 

Reacties

Een reactie posten