MondMaskerMania

Vorig jaar had ik drie controlerende tikjes nodig om het huis te verlaten. Sleutels check, portefeuille check, iPhone check. Met het mondmasker erbij is het klavertje vier rond. Dat dingetje wordt een blijvend fenomeen in ons landschap. In welke vorm die lapjes komen of welke bijkomende functies ze mee krijgen is voer voor de creatiefsten onder ons. Hoe, waar en wanneer we ze vandaag moeten dragen? Dat is een ander paar mouwen.

Ik stel voor dat we onze verkeersbelasting herinvesteren, want het is tijd voor mondmaskerverkeersborden. Dan weten we bij het indraaien van een straat tenminste meteen wat er wanneer van ons wordt verwacht, want nu is enig spoor mij bijster. Verschillende regels volgens locatie, tijdstip, leeftijd en/of activiteit dragen bij tot de georganiseerde chaos in dit kleine landje, zeg maar "kluwen": Na de opflakkering van het virus in Brakel is het dragen van een mondmasker algemeen verplicht. Voor sportactiviteiten met fysieke inspanning is een uitzondering voorzien, maar wat behoort er dan tot die categorie? Als een bejaarde man gaat wandelen met zijn kleinzoon die wekelijks een marathon loopt, dan moet enkel de jongeman zijn lapje dragen? Kunnen we een bekeuring betwisten met het bewijs van een verhoogde hartslag? In Tongeren hou je maar beter je horloge in de gaten. Daar geldt de mondmaskerplicht enkel voor voetgangers tussen 10u 's ochtends en 18u 's avonds. In de uitgaansbuurt van Sint-Niklaas schreef de plaatselijke politie vorige week 63 pv's uit voor mensen die de mondkapjes niet droegen. Deerlijk viseert parkings van warenhuizen en baanwinkels, terwijl De Panne honderd kilometer verder op het volledige grondgebied een verplichting voor iedereen ouder dan twaalf oplegt. Proficiat met je verjaardag Maarten. Hier is je taart en je mondmasker. 

Lucky face mask

Tot zover het heden. Wat brengt de toekomst? Ken je dit gevoel? Je geniet van een oude film en merkt eigenaardigheden uit het verleden op. Nergens een gsm of computer te zien en er werd op café nog gedronken onder een rookwolk toen de sigaret binnen nog toegelaten was. Komt er dan ook een dag waarop je als gepensioneerde met sentiment naar een film uit je jeugd kijkt en ineens aan het mijmeren slaat? Weet je nog, die tijd zonder mondmaskers.. Vertrekken we over vijf à tien jaar naar sollicitatiegesprekken met onze lucky face mask? Vragen we aan vrouwlief of ze snel nog die van Armani of Hugo Boss kan wassen en - zou het - zelfs strijken? Zullen maskers bij de schoenen moeten passen? Zonder glazen bol durf ik het niet bevestigen, noch ontkennen. Tot we het ooit met zekerheid weten komen er ongetwijfeld nog enkele tussenstappen die de geschiedkundigen van de volgende generaties tot in de puntjes zullen uitdokteren. Er werd al innovatief gedacht, maar de marketingmachine draait nog niet op volle toeren. In India dacht een technologiebedrijf al aan de combinatie mondmasker-koptelefoon met bluetoothverbinding. Waar blijven de transparante exemplaren om iemands colgate-smile te kunnen bewonderen? Wanneer komen de grote sportmerken met aerodynamische lapjes voor de ultieme sportprestaties? Laten we zeker ook de vrijgezellen in het leven met corona niet vergeten. Volgens mij zijn mondmaskers met een smaakje of een aroma een gat in de markt. Dan kan je nog eens ouderwets, doch veilig, een vreemde binnendraaien op een feestje. Doe mij maar eentje met aardbei.

De zin en de onzin van de mascarilla - in het Spaans klinkt toch alles beter - behoren tot de schering en inslag van 2020. Ik zal het nemen zoals het komt, maar wacht op iets duidelijkere en algemenere richtlijnen. Nu nog een woning zoeken in Tongeren en een patent aanvragen om mijn idee voor een mondmasker met aardbeien-, framboos- of perziksmaak te beschermen.

Reacties