Congé Teveel


Boehoe, ik heb verlofdagen teveel. Said no-one ever, tot 2020. Congé is in bepaalde sectoren een First World Problem geworden. Nog niet zoals té warm water in je zwembad of een lege iPhone-batterij, maar toch een issue waarover we in de beter welvarende landen klagen bij gebrek aan andere uitdagingen. Oké, in Coronatijden klopt het laatste deel van die vorige zin niet echt.. maar jullie snappen me toch?

In de lente van dit jaar kwam het probleem voor het eerst naar boven. De afweging tussen economische werkloosheid en vakantiedagen was een dilemma. Wie wilde in maart, april en mei de teller al naar nul zien gaan? Dat Coronavarkentje zou tegen de zomer toch al gewassen zijn.. Vooruitzichten van het EK, de Olympische Spelen, festivals, trouwfeesten en weet ik veel wat nog allemaal verblindden ons. Toch maar wat verlof achter de hand houden om te profiteren van de mogelijkheden die we hoopten te krijgen na die eerste lockdown. Wisten wij veel dat de opties beperkt zouden zijn. De zomer kwam en bezorgde ons niet helemaal wat we enkele maanden voordien naïef verwachtten. Ben ik alleen, of trekt elke doorsnee werknemer zijn of haar dagje verlof in als die voor een uitgesteld massa-evenement bedoeld was? Als werken zowat het enige is wat je mag doen, dan wordt dat ook voor non-workaholics de favoriete bezigheid. Als uiteindelijk blijkt dat alles met een jaar - en niet met maanden - wordt opgeschort, komt de administratieve uitdaging dat verlof wettelijk gezien niet over te zetten valt naar het volgende jaar. Economische werkloosheid valt voor de RVA niet te rijmen met een overschot aan verlofdagen. Misschien eens tijd om alternatieven te zoeken waarbij je vakantiedagen kan schenken? Bijvoorbeeld aan mensen uit de zorgsector, voor wie even uitblazen in een krankzinnig werkjaar geen overbodige luxe is? Het is een schrijnend contrast tussen je verlof niet willen nemen omdat je al te vaak thuis zat en je verlof niet kúnnen nemen omdat je overuren moet draaien. Omdat we kort na de zomer geen rekening hielden met een tweede lockdown, besliste ik dan toch eens verlof in te plannen in de week van 11 november. 

Rien ne va plus

Dat draaide dan toch weer even anders uit. "Ik wil geen verlof, ik wil werken" jankte de moeilijke innerlijke kleuter. Dat had ik mezelf enkele jaren geleden nu ook niet toegeschreven. Gedane zaken nemen geen keer en dat verlof moét wel worden opgenomen. Op de tweede week van de herfstvakantie laten staan, dan maar. De optie om enkele dagen naar de Belgische kust te gaan diende zich aan. Een tijdelijke verandering van omgeving kon zeker geen kwaad. Nieuwe wandel- en looptochtjes, frisse zeelucht en andere binnenmuren die op je afkomen. Iets meer dan een uur in de auto zitten voor de rit naar Middelkerke, dichter bij een roadtrip zal ik dit jaar niet geweest zijn. De muziek op volume 39 van de mogelijke 40 zetten en cruisen op de E40, tot vrachtwagens elkaar beginnen in te halen en je eventjes op de rem moet gaan staan. Gelukkig stond er niks op de planning, want ook op de traditionele kustgebonden activiteiten is de pauzeknop ingedrukt. Een uurtje met vijftig euro in het Casino had een guilty pleasure kunnen zijn, maar ook de croupier is werkloos. Rien ne va plus, dat klopt wel. De typische kleuren van de roulette werden wel een onderdeel van de mini-break. Rode letters op een zwarte achtergrond beginnen namelijk een avondje bingewatching. Rood en zwart waren toevallig ook de kleurencombinatie van mijn trainingsoutfit. Zonder wind in de duinen lopen en dan met tegenwind op de dijk, dat zijn de foute keuzes die we vandaag kunnen maken. Voldoende kilometers gelopen en genoeg stappen gezet om zonder schuldgevoel te kunnen boefen, want koken doe je toch niet als je op reis bent. #steunlokaal en de plaatselijke cuisine eens proberen! Neem dat toch maar met een spreekwoordelijk korreltje zout want in mijn geval komt dat neer op een hotdog op de dijk, frietjes en pizza prosciutto, gratis aan huis geleverd.

Een halve week uitgewaaid en de First World Problems zijn bijna uitgezwaaid. Tussen nu en de verlengde kerst- en nieuwjaarsvakantie moet nog anderhalve dag verlof worden ingepland. Hopelijk met iets soepelere maatregelen en met betere vooruitzichten. We zijn bijna van 2020 af..

Reacties

Een reactie posten