Endless Options Day

Gisteren vierde 47% van de Vlamingen Valentijn. Ongeveer 16% daarvan heeft er echt van genoten. Tot zover twee verzonnen statistieken. Vandaag 15 februari geldt als Singles Awareness Day. Een officieuze feestdag voor vrijgezellen met SAD als nogal spottende acroniem. Omdat lang niet elke ongebonden ziel dat als een probleem ziet, is Endless Options Day mijn alternatief. Happy EOD iedereen!

Waarom wordt op die veertiende februari eigenlijk de liefde gevierd? De vraag stellen is ze.. u weet wel. Bij deze een klein en niet-verzonnen lesje geschiedenis. De heilige Sint Valentijn was een martelaar die ergens in de derde eeuw nc (Christus, niet Corona) op 14/2 aan zijn einde kwam. Honderd jaar later vond Paus Gesalius dat die man zijn eigen dag verdiende, maar met liefde had signori Valentino niks te maken. Een van de vele verhalen erover dateert van de middeleeuwen, toen een parallel getrokken werd met het begin van de paartijd bij de vogeltjes. Meteen ook de oorsprong van het dubbelzinnige werkwoord vogelen, veronderstel ik. Een andere leuke verklaring is de sage van de feesten van de Lupercalia, waarin vrouwennamen als lotjes werden getrokken door jonge mannen. Niet zo'n wetenschappelijk sterk onderbouwd koppelprogramma zoals Matchmakers, maar niet iedereen ging als vrijgezel naar huis. Anno 2021 wordt l'amour veeleer gevierd dan gecreëerd met alles erop en eraan: Ontbijt op bed, een gedichtje, bloemen, chocolade, een etentje bij kaarslicht en een romantische komedie waarin de hoofdrolspeelster vreest eeuwig alleen te zijn en dik anderhalf uur later een wit paard heeft met de prins erbovenop. Ziedaar alle stereotypen voor the whole shebang, met aan het einde van de dag hopelijk ook nog wat vuurwerk. Toegegeven, ik ben eigenlijk wel fan van al dat kleffe gedoe en uiteraard van dat vuurwerk. Volgend jaar misschien!

Vrijheid en mogelijkheden

Een bijkomend cliché is het feit dat die dag der geliefden een doorn (van zo'n evenzeer cliché Valentijnsroos) in het oog is van al wie geen Valentijntje heeft. "Laten we even stilstaan bij het verdriet van alle gebroken hartjes en eenzame zielen en hen een feestdag geven die SAD heet", dacht zo'n etter. Bij deze een inzending naar de Vereniging van Officiële Feestdagen: Endless Options Day. Met enige zin voor overdrijving ligt de wereld aan de voeten van elke vrijgezel die het wil, al is dat ene C-woord vandaag een gigantische spelbreker. 15 februari toasten we op Singles Day en een leven vol vrijheid en mogelijkheden, zonder verantwoording. De toepasselijke commerciële cadeautjes moeten wel nog worden bedacht. Om het clichévat nog even open te breken: geen man die te laat thuis komt en geen vrouw die daarover zou kunnen zagen, geen vrouw die te veel shopt en geen man die met tegenzin zakken met de nieuwste kleedjes of onesies van zijn Valentijn rondloopt, geen verloren verlangen of verdwenen creativiteit in de slaapkamer. In normale omstandigheden - zijn we er nu bijna vanaf? - wél de mogelijkheid om de feestnachtjes en bijhorende katerdagen op te stapelen. Eentje, of tweetjes of tientjes, gaan drinken met de boys of twee keer per week een ladiesnight. Ongestoord in je training met een pintje in de hand naar de koers kijken of Netflix-bingewatchen onder meerdere lagen dekentjes met Jen en Berries (ja, ik weet het wel). Alles mag en alles kan. Wanneer het echt niet meer lukt, moet je als vrouw gewoon ingaan op ontelbare oneerbare voorstellen. Mannen moeten op Facebook gewoon de vriendschapsverzoeken aanvaarden van die vele oogverblindende vrouwen met onuitspreekbare namen die ons de liefde willen geven die we verdienen. Noverlia of Alaqua, nog eventjes geduld.

SAD hoeven singles vandaag dus allerminst te zijn, integendeel. Op café zullen ze hun volgende Valentijntje nog niet onmiddellijk tegen het lijf lopen, maar dit kan zomaar even de laatste Endless Options Day zijn. Tot het weer van moeten is, genieten we best van het mogen. Fijne vrijgezellendag, fijne EOD iedereen!

Reacties