Buurman, Wat Doet U Nu?


Oneliners voor de eeuwigheid. 35 jaar geleden vielen er enkele die nog steeds eenvoudig over de lippen rollen. Diego Maradona sloeg met De Hand Van God een voetbal in doel en werd wereldkampioen, Sandra Kim hield van het leven en won Eurovisie met J'aime La Vie en Tatjana Simic vroeg zich als een of andere Kees in Flodder af; Buurman, Wat Doet U Nu? Mevrouw Simic mag heel wat royalties verwachten voor haar legendarische quote.

Huisjes met kruisjes

Het is onvermijdelijk. Bij aanhoren van "buurman" voegt het brein er automatisch "wat doet u nu?" aan toe. In de verwondering schuilt waarheid. De waarheid dat velen onder ons een zekere interesse hebben in het reilen en zeilen van onze straatgenoten. Elk huisje heeft zijn kruisje. Geen huisjes met kruisjes dichter dan die links, rechts en rechtover de eigen woonst. Zelfs zonder belangstelling te hebben in de diepste diepten van hun levens, weet ik dat de ene overbuur dagelijks fietst en de andere ingenieur is. Aan mijn kant van de straatstenen zitten dierenliefhebbers. Respectievelijk twaalf en zesendertig honden, vermoeden we. Het spannendste dat hier sinds mijn verhuis gebeurde is de technische panne van señor ingenieur's beveiligingssysteem. De hele straat wakker door een alarm om 4u. Buurman, wat doet u nu?


Begin vorige week konden we dezelfde vraag stellen na een nieuwsbericht over de Olympische Spelen van afgelopen zomer. Dat was nog een sportevenement met atleten die ook uw of mijn buur konden zijn. Dan hebben we het niet over de categorie van sporters à la Messi of zelfs Van Aert. Die kopen geen halfopen bebouwing. Notarissen, hr-business partners, data-analisten en projectbegeleiders doen dat wel. Ziedaar ook een grote reden voor de grote appreciatie van wat de amateurs van de Belgische 3x3-basketbalploeg presteerden. 't waren stuk voor stuk mensen aan wie we het kunnen vragen. Buurman wat doet u nu? Nu slaat die vraag niet op het succes in Tokio. Wel op de manier waarop ze in Japan geraakten. Fraude? Doe ons dat toch niet aan? Net wanneer we weer gingen geloven in het sprookje van de amateur, de gewone sterveling, die de wereld net niet verovert. Verrek, dat hadden wij kunnen zijn! 

Tegenargumenten

Fictieve competities en uitslagen bedenken om op een groot toneel te kunnen strijden voor medailles. Dat tast toch ook de geloofwaardigheid van die Spelen aan. Niet-gecontroleerde gegevens volstaan om deel te nemen? In dat geval ben ik sneller dan Usaine Bolt. Ik probeer het binnen drie jaar in Parijs te bewijzen. Hét tegenargument op de fraude-kwestie is de vierde plaats. Die bewijst dat onze boys er thuishoorden. Is dat niet hetzelfde als een bank overvallen en je verantwoorden met de kwaliteit en schoonheid van de huisjes die je met de miljoenen hebt gezet? Ja, ik beken een carjacking te hebben gepleegd, maar ik rij er milieubewuster mee dan de oorspronkelijke eigenaar en ik verzamel geen flitsboetes.


Na de (mogelijke) sportieve schande volgde een (bijna) politieke schande. Eerst stellen we de vraag aan buurman politicus, waarom hij in godsnaam deze nieuwe wet heeft gestemd. Vanaf woensdag 1 september dreigen we allemaal de vraag te moeten stellen. Buurman, wat doet u nu? Het nieuwe schooljaar en het nieuwe goederenrecht luidt een grote verzameling van mogelijke antwoorden in. De tuin van je buur is nu vrij spel. Je bal of huisdier zoeken, een kraan zetten om je dak te verbouwen of gewoon als snelste passage indien niet-omheind. Een verrekijker heb je niet meer nodig om te buur te bespioneren. Gooi je speelgoed tot net aan het vensterraam. "Niet om er andere dingen mee te nemen, want dat heet gewoon diefstal", klonk een uitleg.

Beter een goede buur dan een verre vriend betekende nog iets. De hervorming biedt ook taalkundige mogelijkheden in de uitbreiding van spreekwoorden. Voortaan beter een goede vriend dan een dichte buur? In de tuin van die ene knappe zonnebadende tweeling vliegen volgende zomer voet-, tennis- of beerpongballen. Alsof er nog niet genoeg burenruzies zijn. Als je waakhond een ballenzoeker bijt, ben jij nog in fout ook. Stel nu dat ik een nieuwe helikopter koop en mijn ene platform is al bezet, mag die dan bij de buur landen? Ik vraag het voor een vriend.

Reacties