Heiliger Dan De Paus

Jorge Mario Bergoglio, aka Paus Franciscus, aka Plaatsbekleder van Jezus Christus op Aarde. In december wordt hij 85 jaar, waarmee hij dezelfde leeftijd bereikt als zijn voorganger en beter doet dan de acht ervoor. Wanneer hij zijn laatste paaskaarsje uitblaast wrijft de Rooms-Katholieke Kerk zich in de handen. De voorbije twee weken is namelijk gebleken dat vele aardbewoners nog heiliger zijn dan de Argentijn. Hun vingers wezen allemaal afkeurend richting Eddy en Leo.

Eddy toch. Die collega-IT'er vergat op een knopje te drukken en jij bent ineens de schlemiel. In de waan dat de uitzending gedaan was veranderde je nette taal in dialect. Het onderwerp was de geaardheid van de Belgian Cats, wiens prestaties we van zeer nabij volgden en bewonderden. Je bewoordde eerst vlekkeloos hun terugkeer uit Tokio en verviel vervolgens in cafépraat. Niet wetende dat de uitzending eigenlijk nog aan de gang was en de lieve luisteraars er elk woord van opvingen. Wat moet dat een stevige facepalm zijn geweest wanneer de technische dienst je liet weten dat je landgenoten hadden gehoord wat je informeel over Emma, Hanne, Kim, Marjorie en Billie dacht. Kwetsend? Jazeker. Denigrerend? Misschien. Spottend? Dat kan. Discriminerend of kansen ontzeggend? Lijkt me niet.

WERKLOOSHEIDSCIJFERS

Sindsdien schreeuwen mensen om je ontslag. Had je het volledig bewust in de ether gezegd, dan stond ik mee in de betoging. In jouw context vielen de uitspraken in de privésfeer, met de pech dat het voor anderen hoorbaar was. Als je hiervoor van je taken wordt ontheven en op zoek mag naar een nieuw beroep, dan ontstaat een gevaarlijk precedent. Eentje waarbij camera's en microfoons de grote vijand worden van vrije - niet per se correcte - meningsuiting. Als ontslag om een privégesprek mogelijk wordt, dan vliegen de werkloosheidscijfers binnenkort de pan uit. Tenzij je komiek bent. Dan betalen we graag veertig euro om Alex Agnew of Philippe Geubels grappen te horen vertellen, zelfs over minderheden.


Willen we ze te eten geven? Alle mensen die nu met fakkels eisen dat Eddy zwaar bestraft wordt voor zijn pijnlijke minuut, maar zelf ooit aan een toog of in ander gezelschap iets over een of andere minderheid zei wat Eddygewijs niet door de beugel kon? Wie zonder zonde is werpe de eerste steen. Als we de geworpen stenen tellen, dan hebben we een maatschappij met slechts een handvol zondaars.

Leo toch. Heel lang geleden vroeg iemand aan jou of je een voetballer van Barcelona wilde worden. Je knikte instemmend. Iets minder lang geleden vroeg iemand aan jou of je waanzinnig veel bakken geld wilde aanvaarden. Je dankte vriendelijk. Si señor. Nog minder lang geleden bood de club van je hart je een paar triljoenen eurootjes om op jouw onevenaarbare manier tegen een balletje aan te trappen. Je zei ja. Dat die club zich daarmee financieel onheil op de hals haalde en je vandaag niet meer kan betalen, lijkt me jouw fout niet. Dat die club zich zelfs de helft van jouw loon niet meer kan veroorloven, al evenmin. 

KROKODILLENTRANEN

Je huilde tranen met tuiten omdat je jouw thuis moet verlaten. Krokodillentranen noemen ze het. Wat het heilige volk betreft had je gratis moeten gaan voetballen. Dat zou zowat negentig procent van de roepers doen, niet wetende dat het wettelijk niet eens kan. Die Spanjaarden hebben in de wetboeken geschreven dat elk contract minstens vijftig procent van het vorige moet zijn. 


Daar sta je dan. Verplicht om voor de helft te voetballen en een werkgever die het niet betalen kan. Een winstbeluste geldwolf ben je nu. Elke oprechte en nobele burger weigert zakken geld wanneer ze hem of haar in de handen worden geduwd. Wanneer de baas je een fikse en bijna immorele loonsverhoging aanbiedt? Dan vraag je toch eerst of hij dat wel kan betalen? Dat doet in elk geval elke anti-Lionel. Hopelijk heeft jouw landgenoot Jorge Mario Bergoglio de bevoegdheid om de poorten van het paradijs voor jou te openen. Anders zal je die zakken Barcelonees geld nodig hebben om straffe airco's te kopen.

We leven in een mooie wereld. Een wereld waarin enkel uitzonderingen af en toe eens iets minder fraais zeggen over een ander. Een wereld waarin enkel uitzonderingen veel geld willen. De overgrote meerderheid blijft politiek correct en werkt desnoods gratis. Paus Franciscus, een opvolger kiezen wordt niet gemakkelijk.

Reacties