Destination Oostduinkerke


Na iets minder dan een jaar oponthoud hervatten de recreatieve sporters hun hobby's. Wanneer bij voetballers de bal in september officieel mag rollen, rolt die ter voorbereiding al vanaf half juli. Om de nieuwe en onbekende gezichten vlotter in het plaatje te laten passen grijpen clubs graag naar een alomgekend fenomeen: de teambuilding.

SYNERGIE

Voor de prestaties van een groep is het zeer nuttig dat de banden onderling versterkt zijn. Daarover gaan studies al tot ver in de vorige eeuw terug. De rol van teambuildings daarin kwam net voor de recentste eeuwwisseling aan bod. Binnen de sport groeide het belang van het teambouwen in de jaren negentig. De Amerikaan Yukelson omschreef sportploegen als een verzameling van onderling afhankelijke individuen die elk afzonderlijk zo efficiënt mogelijk hun rol invullen om een gezamenlijk doel te bereiken. Een goede onderlinge verstandhouding maakt het geheel vervolgens meer dan de som der delen. Synergie, heet dat laatste.


Genoeg theorie, want de praktische uitvoering is gemakkelijker en des te leuker. Gooi iedereen samen en steek ze in een onbekende omgeving om die met z'n allen te verkennen. Vrij vertaald voor recreatieve semi-jonge luidt dat: "ergens anders gaan lachen en drinken". Samen potten schellen om later samen potten te breken. In het geval van mijn voetbalcluppie trokken we zaterdagochtend na de openende koffiekoeken naar 't zeetje. Destination Oostduinkerke / Oostdrinkerke. 

CHAUFFEUR HYPOCHONDER

Anderhalf uurtje met een paar ploegmaats in de auto zitten helpt al om hen te leren kennen. Mijn chauffeur bleek een klassieke hypochonder die ooit aan de minister van volksgezondheid zal vragen om ons tweewekelijks eens aan een baxter te hangen. Frank, maak daar budget voor vrij en je krijgt een landje vol gezuiverde lichamen. Op de achterbank zat dan weer een andere stereotype. Hij die slechts tien van de negentig minuten in de auto bewust meemaakt en de andere tachtig onder zijn petje ligt te slapen. Gelukkig was hij daarom fris genoeg om later op de dag een quiz te organiseren. Kan ie wel.


Ironisch genoeg moest ik de training overslaan waar ik zelf had op aangedrongen. Dit bouwvallige barakje van een lichaam sukkelt met de overgang van duurloper naar intervalsporter. Some things never change. Vervolgens trok het gezelschap naar jeugdherberg De Peerdevisser om er een koude pastaschotel binnen te duwen, de kamers in te checken en zich klaar te maken voor een theoretisch teammomentje. In zaaltje Ensor werd een alternatief boetesysteem geïntroduceerd, voltrok zich de quiz en zorgden enkele nieuwkomers en oudgedienden voor de muzikale sfeer. Dat het bier rijkelijk vloeide, is dat geen open deur?

ALCOHOL

En dat alcohol het centrale thema van de avondactiviteit was, daar hangt zelfs geen deur in de scharnieren. Het Belgische weer liet onze beach bar-avond letterlijk in het water vallen, wat niet betekent dat er water gedronken werd. De jeugd toonde zich gretig en de ouderen trokken bijtijds eventjes de rem op. Tot de opgelegde 01:00 vlogen de shotjes en de flesjes in het rond om tot slot terug te keren naar de slaapvertrekken en daar nog gezelligheid te creëren. Waarom die jeugdherbergen zo'n voetbalploegje van lakens voorziet blijft me een raadsel want hoewel de bedden beslapen waren, bleven ze ongedekt.


Net zoals de geur van de gedeelde kamers heeft ook het ontbijtje van de morning after veel weg van een lijkschouwing. De gestorven of stervende zwanen bewegen minder fluks, de haren wijzen naar de hoeken van de kamer en de ogen? Laat ons zeggen dat zelfs de wallen wallen hadden. De katertjes verzameld en huiswaarts keren om er andermaal een spaghetti te eten en het verplichte wedstrijdnummertje af te haspelen. Zowaar overtuigend gewonnen. Dankzij of ondanks de teambuilding? Dat wordt een eeuwig onbeantwoord vraagstuk.

Reacties

Een reactie posten